Aromatični beskvasni kruh s mlaćenicom

objavljeno u: recepti, vegetarijanski recepti | 0
Brzinski post i recept za brzinski kruh. Jer mora ostati zabilježeno. Ovaj kruh trpi svakave slane i slatke kombinacije, samo se držite omjera suhih i mokrih sastojaka. S obzirom da ne sadrži kvasac, nema klasičnu konzistenciju kruha već je sočniji, poput kolača, a i takav idealan za pojesti ga samog, tunkati u maslinovo ulje ili tostirati sa sirom…
Neka vas ne obeshrabri za’atar u mom receptu. Začini su moja ovisnost, pogotovo oni iz mediteranske i bliskoistočne kuhinje, ali vi ih možete zamijeniti po svom ukusu, ili ih preskočiti u cijelosti.
Ovaj kruh može stajati dva dana bez da izgubi fina svojstva, tako da ga možete peći navečer prije spavanja za sutradan. Ako ga baš volite jesti onako mlačnog, ujutro pomiješajte sastojke i nek se peče dok se razbuđujete 😉

 

AROMATIČNI BESKVASNI KRUH S MLAĆENICOM

(štruca kruha za kalup duljine 20-25cm)

 

Sastojci:

150g integralnog brašna

100g zobenog brašna

1 žličica šećera

2 žličice praška za pecivo

1 žličica soli

3 žličice za’atara – ili drugog aromatičnog začina po izboru, poput origana (ili skroz preskočite začine pa ćete kruh moći jesti i sa slanim i slatkim)

1 žličica sezama + 2 žličice za posip

200ml mlaćenice (stepka, buttermilk)

1 jaje

60 ml maslinovog ulja

 

Priprema:

  1. Pomiješajte suhe sastojke, začine i dodatke.
  2. Posebno pomiješajte mlaćenicu, ulje i jaje, pa ih dodajte suhim sastojcima i lagano umiješajte.
  3. Ulijte u duguljasti kalup koji ste obložili papirom za pečenje, pospite sezamom i pecite 40-45 min na 175C. Pustite da se malo ohladi pa ga izvadite iz kalupa i navalite.
Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)