Zimska salata od koromača s narančom i skutom

objavljeno u: putovanja, recepti, vegetarijanski recepti | 7

Ova lagana salata pršti svježim okusima slatkastog koromača i kiselkastih naranči. Uz dodatak blage skute i preljeva od meda i limuna postaje prava poslastica, ali i zimska vitaminska bomba.

Odlazak u Italiju podrazumijeva da (skoro) sva pravila zdrave prehrane ostavljamo kod kuće. Na sreću, Italija, u kojoj god regiji bili, uvijek nudi puno puno više od pašte i pizze. Štoviše, na ovom putovanju nismo pojeli ni jedan komadić pizze. Jer čemu jesti pizzu, kad možeš pojesti krepku juhu s povrćem i knedlom, salatu od pečenog radiča, dimljenu pastrvu s rikulom, ili carski drobljenac…

Znam, možda vas je zbunilo neko od gore navedenih jela jer vam nije “dovoljno” talijansko, ali stvar je u tome da smo bili u najsjevernijem dijelu Italije – Južnom Tirolu (Alto Adige), koji je povijesno i kulturološki izrazito austrijski. Svi “Talijani” govore njemački, arhitektura je sličnija austrijskoj nego tipično talijanskoj, ali na stolu se nerijetko nađe LeberkäseKaiserschmarrn ili čak Linzer torta.

selo

Ipak, talijanski štih uvukao se i ovdje, pa ovdašnji ljudi u svakodnevnoj kuhinji imaju i mozzarellu i crveni radič, i ribu i paštu, i sve one više i manje znane talijanske oblizeke…

Južni Tirol je baš specifičan, a nama se posebno svidio jer osim skijanja, tu možete sanjkati po nekoliko kilometara dugim šumskim stazama i uživati u prekrasnom krajoliku. Za roditelje s dvoje male djece dušo dalo 😉 Još sam na starom blogu, baš kad smo prvi put zimovali u tom kraju, puno pisala o Tirolu, pa ovdje bacite pogled ako vas  zanima).

sanjke

Odlazak u hotel, pa gdje god to bilo, na kraju mi je izgovor da se najedem fine hrane i uživam što ne moram kuhati i spremati tih tjedan dana. A onda da usput pokupim koju ideju i osvježim i našu kulinarsku ponudu kod kuće 😉

Eh, koromač. Nije prošao ni jedan dan a da ga nismo pojeli za ručak ili večeru. Da nije talijanskih recepata, ne znam jel bih ikad i probala koromač. Iako je to mediteranska biljka koja može uspijevati i kod nas, nije često na restoranskom meniju, bilo kontinentalnom ili (pri)morskom, ali ni u našim kuharicama. U Zagrebu ćete ga naći u velikim dućanima i na nekim tržnicama (u pravilu kod Dalmatinaca), ali i sami kažu da je to češće onaj iz uvoza nego domaći. Na znam zašto je tome tako.

zimskasalata-naslovna

Probala sam koromač na razne načine, ali mi je sirovi nekako ipak najdraži. Tako sam i osmislila ovu bogatu salatu – koromač kao baza, a sve ostalo kao dodatak, da nadopunjuje i prati njegov nježni, a opet tako aromatični i reski okus. Da salata bude kompletni obrok dodala sam u nju i kravlje skute, pečenih maslina, i hrskavih sjemenki…Ničeg vam neće faliti! Obećava, zar ne!? 😉

zimskasalata

 

ZIMSKA SALATA OD KOROMAČA S NARANČOM I SKUTOM

Vrijeme pripreme: 30 min

  • glavno jelo za 2 osobe / predjelo za 4-6 osoba –

Sastojci:

1 glavica koromača

1 veća naranča

1/2 glavice luka

10-ak otkoštenih crnih maslina (ili više po ukusu)

4-6 šnita skute (150-200g)

1 žlica meda

sok 1/2 limuna

prstohvat krupne morske soli

3-4 žlice maslinovog ulja

hrskavi posip

5 žlica mješavine sjemenki i orašida – sezam, suncokret, bučine koštice, konoplju, lan, chia sjemenke*

1 žličica mljevenog lana + 2 žličice vode

 

Priprema:

  1. Luk očistite i narežite na tanke ploške. Potopite u vodu uz dodatak malo soli i ostavite da se namače dok pripremate ostatak namirnica.
  2. Koromač operite, odsjecite dno i eventualne stapke (sačuvajte pa kasnije također tanko narežite), pa korijen razrežite na pola, polegnite i režite tanke šnitice. Pod prstima protresite“ šnitice i stavite u zdjelu u kojoj ćete pripremiti salatu.
  3. Naranču ogulite pa narežite na šnite debljine oko 0,5 cm, pa svaku šnitu usitnite na četvrtine. Dodajte u zdjelu s koromačem. Ako je potrebno, masline otkoštite pa također dodajte u zdjelu.
  4. Pripremite preljev tako da pomiješate med, sok od limuna ,maslinovo ulje i sol.
  5. Ocijedite luk, dodajte ga u zdjelu, pa sve sastojke pažljivo promiješajte (najbolje rukama) i prelijte s dresingom. Stavite u frižider na 15ak minuta.
  6. Dok salata odmara u frižideru, pripremite hrskavi posip. Pećnicu zagrijte na 200C. Pomiješajte sve sjemenke i koštice s lanom i vodom pa u tankom sloju razmažite po papiru za pečenje i stavite peći 15-ak min na 200C s ventilatorom. Pustite par minuta da se kreker ohladi pa ga natrgajte na sitnije komade i samo malo sameljite u mlincu za kavu ili blenderu**
  7. Salatu izvadite iz frižidera, po vrhu poslažite skutu, pa preko svega bogato pospite hrskavi posip i poslužite.

*možete koristite sjemenke koje želite

**umjesto da radite kreker, jednostavnija varijanta je da sjemenke tostirate na suhoj tavici na laganoj vatri, uz povremeno miješanje, dok ne počnu lijepo mirisati, i samo takve pospete po salati

 

*****************************************************************************

E sad, tko je pojeo salatu, može se malo i zasladiti. 😉 Mislila sam na vas, i iz Italije sam vam donijela paketić najboljih talijanskih napolitanki za probu. Ako volite slatko s okusima kave i tamne čokolade, ove Loacker-ice bi vam se mogle svidjeti (plus, Espresso Quadratini su ekskluziva, i za sad ga ne možete naći nigdje na svijetu :).

loacker

Htjela sam izbjeć gungulu na društvenim mrežama, i počastiti malo nekog od vas koji uistinu pratite blog, isprobavate moje recepte i javljate se… (znam ja dobro koji ste! :)) Ovo je stvarno sitnica, ali eto, ispalo je zgodno – sve u talijanskom štihu. 😉

Da biste sudjelovali u ovom malom darivanju, ispod posta u komentarima napišite koja je vaša najdraža destinacija za zimski odmor (bilo da ste ju posjetili ili biste to voljeli u budućnosti) i koje je vaše najdraže zimsko jelo. I to je to.

U obzir neću uzimati višestruke prijave. Darivanje vrijedi samo za područje Republike Hrvatske (potrudit ću se drugi put organizirati nešto lijepo i za sve vas koji pratite iz susjedstva, hvala vam! <3).

Komentar ostavite do 5.2.2016., a onaj koji mi se najviše svidi odnijet će sa sobom ovaj slatki paketić.

Print Friendly, PDF & Email

7 Responses

  1. ana
    Uh, uh, koromac nisam jos probala, ali zamamno zvuci ova salata pa se koram odvaziti uvesti ga u svoju kuhinju ;) A kad citam o zimovanju... godinama nismo nikuda otisli na zimovanje, ali mislim da bi se to uskoro trebalo promijeniti :D Makar na sanjkanje, pa mozda bas Juzni Tirol posjetimo. Meni je inace iz djetinjstva u pamcenju ostala bas Austrija kao bajkovita zemlja u zimi (a i inace je prelijepa). Posto se cini da Juzni Tirol spaja ono najbolje, austrijsko i talijansko, nadam se da ce nam to biti prvo nasr zajednicko zimovanje sljedece godine :)
    • Iva
      Draga Ana, nadam se da ćete sljedeće zime otići negdje na snijeg i imati svoje prvo pravo zimovanje, pa možda i u bajkovitom Južnom Tirolu. Ako ćete ići, slobodno mi se javi za preporuku...A do tada, šaljem vam ove napolitanke iz Južnog Tirola, da bar malo okusite taj kraj i zasladite se ;) p.s.koromač pod hitno uvesti u kuhinju, to je tako krasna namirnica. :)
  2. martina
    Mi ne zimujemo često, ali voljela bih jedne godine otići u švicarske Alpe, u neku kolibu na planini, s kaminom..pa da mi je toplo, gledam kroz prozor, pijem toplu čokoladu i jedem neke takve fine kekse
  3. Ivan
    Volim snijeg i skijanje (najčešće je to u Austriji), ali se nadam da ću jedne godine to zamijeniti s kupaćim gaćama i koktelom na nekom karipskom otoku ;)
  4. Stipe
    Ja bi rado u Francuske alpe, na Raclette i bocu francuskog crnog vina iz Bordeauxa, a nakon toga ne bi imao nista protiv da gricnem jednu ovakvu napolitankicu uz kavicu! He he! :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)