Lagani cheesecake s malinama i pistacijama

objavljeno u: recepti, vegetarijanski recepti | 3

Ovaj cheesecake se dogodio tijekom mojih nedavnih eksperimentiranja sa zdravijim slasticama. Recept nije veganski, paleo ili sirov, ali po mojoj skromnoj procjeni ovo je jedan poprilično zdrav cheesecake, pogotovo u odnosu na klasični. Ne sadrži rafinirane šećere, nema keksa ni brašna u podlozi, lagan je i osvježavajuć, a što je najbolje od svega, prefin i jednostavan za pripremu.

Ono posebno zdravo u ovom receptu je da se podloga radi od kokosovog brašna, a za pripremu voćnog preljeva od malina koriste se chia sjemenke. Nemojte sad pobjeći! 🙂 I meni je prvi put da sam pravila tijesto od kokosovog brašna, i moram reći da je vrlo jednostavno. Krenula sam od ovog recepta i napravila neke izmjene s obzirom na druge stvari koje sam usput istražila.

Pod kokosovim brašnom ne mislim na ribani kokos koji se kod nas uobičajeno pogrešno naziva kokosovim brašnom (o tome je pisala i Anita Šupe, naša pionirka LCHF prehrane). Kokosovo brašno je prirodno, bez glutena, bogato vlaknima i siromašno ugljikohidratima, što ovaj cheesecake čini skoro pa dijetnim 😉 Osim toga, ono nema onaj slatkasti okus kokosa i tijesto je skoro jednako neutralnog okusa kao što bi bilo s običnim bijelim brašnom. Ako vas muči gdje nabaviti ovo brašno, pogledajte u trgovinama zdravom hranom ili na internetu (portal Sveta hrana).

Što se tiče chia sjemenki, njih možete potražiti na istoj adresi (bio&bio), ili ovdje, gdje možete pročitati vise o njihovoj nevjerojatnoj nutritivnoj vrijednosti.

OK, prijeđimo na recept.

???????????????????????????????

 

LAGANI CHEESECAKE s MALINAMA I PISTACIJAMA (bez rafiniranih šećera, bez glutena)

– 8 porcija –

Sastojci:

Za podlogu:

1 šalica kokosovog brašna* (šalica=240ml)

2 jaja

80g maslaca

2 žlice meda

prstohvat soli

(p.s. Ako vam iz bilo kojeg razloga nije po volji raditi podlogu od kokosovog brašna, napravite klasično slatko tijesto za pitu/tart (pâte sucrée) ili podlogu od keksa.)

 

Za kremu od sira:

125g krem sira* (američki krem sir dosta se razlikuje od našeg klasičnog krem sira kao što je ABC; puno je masniji, ljepljiviji, pa podsjeća pomalo na Zdenka trokute topivog sira. Philadelphija je najbliza onome sto vam treba. Nadam se da ovo neće utjecati na izradu kreme od sira u ovom receptu, ali sam morala skrenuti pažnju na to)

240 ml grčkog jogurta s 4% mliječne masti

80 ml meda

 

Za preljev od malina:

2 šalice malina

2 žlice chia sjemenki

 

za posip: 20-ak neslanih pistacija, grubo sjeckanih

 

???????????????????????????????

 

Priprema:

1. Prvo napravite podlogu. U malom lončiću otopite maslac pa pustite da se ohladi na sobnoj temperaturi. U zdjeli izmiksajte jaja i med, malo posolite, pa umiješajte prohlađeni maslac. Prosijte brašno pa dobro promiješajte.

2. Pećnicu zagrijte na 180C. Pripremite kalup za pitu, i malo ga namastite (nisam koristila papir za pečenje i ništa se nije ljepilo!). Uzimajte dio po dio tijesta i utikujte u kalup, praveći podlogu koja je uz rubove kalupa podignuta. Pokušajte podlogu što bolje poravnati.

3. Stavite peći na 180C, 12-15 minunta.

4. Dok se peče podloga, napravite preljev od malina. Ovo je zapravo popularno zvan sirovi pekmez jer voće uopće ne prolazi termičku obradu. Operite maline pa ih smiksajte sa štapnim mikserom ili u blenderu. Dobiveni pire istresite u teglicu ili zdjelicu pa u njega umiješajte chia sjemenke. Dobro ih umiješajte, nemojte da ostanu na vrhu. One će unutra, u dodiru s tekućinom, odraditi sav posao, odnosno zgusnuti voćni pire. Stavite da odstoji minimalno 30 minuta u frižideru.

5. Za kremu od sira, izmiksajte krem sir pa dodajte jogurt i med. Nastavite miksati dok ne dobijete lijepu, glatku, jednoličnu smjesu.

6. Kad se podloga ispekla i ohladila, možemo početi slagati cheesecake.

7. Podlogu premažite kremom od sira. Stavite na pola sata u frižider da se stisne. Izvadite, pa završite s preljevom od malina. Možete ga premazati preko cijelog kolača, ili ostavite koji centimetar slobodan uz rub pa ga pospite grubo sjeckanim pistacijama (kao na slici). Vratite još 20 min u frižider da se dobro ohladi pa poslužite. Uživajte!

Print Friendly, PDF & Email

3 Responses

  1. Jelena
    Napravila sam ovaj kolac s jagodama i bio je odlican. :) Samo sam uocila da si stavila krivi link za kokosovo brasno. U biobio prodaju krivo deklarirane kokosove pahuljice... Ja sam to skuzila prekasno, ali je ipak bilo fino. Hvala ti na receptu!
    • Iva @ culinary postcards
      Jelena, hvala ti! Ajme oprosti na krivom linku, vjerovala sam da oni znaju što je pravo kokosovo brašno i bila sam sigurna da ga imaju a nisam mogla provjeriti s obzirom da sam recept pisala iz SAD-a. Žao mi je da nisi kliknula na drugi link (za kupnju putem interneta), tamo je provjereno pravo brašno. Drago mi je da je bez obzira na to kolač uspio, i hvala ti na isprobavanju :)
  2. Jelena
    Ma glavno da je kolac bio fin. :) Kad budem drugi put isla u biobio, reci cu im da imaju krivu deklaraciju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)