Pozdrav svima i dobrodošli na culinary postcards – Kulinarske razglednice!

Zašto “Kulinarske razglednice”?

Ideja za Kulinarske razglednice javila se davne 2012., kad sam odlučila počet čuvati uspomene s putovanja, a pogotovo one vezane uz hranu koju smo isprobavali na putovanjima diljem svijeta. Različite zemlje, ljudi, njihovo nasljeđe, kultura i hrana, oduvijek su bili moja su inspiracija. Zato i u svakodnevnom kuhanju, moja jela često su odraz fuzije lokalne hrane i utjecaja etničkih kuhinja.

Međutim, život je napravio neke promjene, putovanja su se prorijedila, kuhanje je postalo svakodnevno, a u međuvremenu je došlo i dvoje djece koje je promijenilo koncept kuhanja i prehrane cijele obitelji, pa je i inicijalna priča o blogu dobila “malu” modifikaciju. Ipak, ime je ostalo isto, i ovdje ćete i dalje moći naći šarene recepte i zanimljive priče sa svih krajeva svijeta.

 

U zadnje tri godine u mojoj su se prehrani dogodile bitne promjene koje se vide i po receptima koji se nalaze na blogu – među starijim receptima naći ćete više vegetarijanskih recepata, a u zadnjih godinu (i više) dana recepti su isključivo veganski. Iako nitko od ostataka moje obitelji nema neke prehrambene restrikcije, s vremenom, a ponajviše zbog djece kojoj želim usaditi kvalitetne osnove, 2017. sam se okrenula kuhanju pretežito vegetarijanske kuhinje kod kuće, a od 2019. je većina jela veganska. Meso, ribu, mliječne proizvode i jaja ne konzumiram, ali mojima ponekad pripremim (mliječno jedu redovito). Osobno sam otkrila sasvim novi svijet i okuse u biljnoj ishrani ali oni još nisu spremni na to. Međutim, kod mene nije “biljno” samo da bi bilo “biljno”, već i dalje uživam u raznim kombinacijama namirnica i otkrivanju novih vrsta pripreme hrane, a sve to držeći se sezonske ponude i pazeći da jedemo ukusno i kvalitetno.

Na našem dnevnom meniju prevladavaju svježe povrće i voće, kuhani obroci na bazi povrća i žitarica i orašasti plodovi. Koristim zdravije vrste brašna, poput integralnog pirovog, heljdinog, prosenog, kukuruznog…ali ću za neka jela, kad moram, upotrijebiti i pšenično. Jer hrana je, prije svega, za mene veliko zadovoljstvo. Koristim isključivo zdravije vrste šećera, poput kokosovog ili brezinog, atuljinog sirupa ili suhog voća. Bijelom šećeru kod nas u kući nema mjesta…ali se nećemo kriviti ako nam se zalomi prutić čokolade. Na kraju je u svemu najvažnija mjera.

Ne želim da moje kuhanje i prehrana nose neku etiketu, ali vjerujem da hranu dobro promišljam i  kuham “zdravo”, a sa svakom pripremom hrane težim hranjivom, raznolikom i ukusnom obroku.

Kako izgleda “stalna postava” moje smočnice možete pročitati ovdje, a za početnu inspiraciju, prolistajte indeks recepata ovdje.

Pratite me i na Facebook stranici i Instagramu, gdje dijelim priče i recepte iz svoje svakodnevice, a za sva pitanja mi pišite na iva@culinary-postcards.com

Upustite se u nove okuse i jedite bolje uz culinary postcards!

xx

Iva

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)