Sirove kocke s jagodama i kremom od kokosa i badema

Jagode su savršene same po sebi, i najviše ih volim takve, svježe, hladne, bez ičega. Ipak, svake sezone padnem pod iskušenje i napravim neki desert s njima, ili dva 😉 Svega tu bude, najviše pita i galeta, i koja teglica pekmeza, pa ga mažemo na prepečeni kruh ili palačinke.

Nakon uspješnog eksperimenta sa sirovim pekmezom od malina (za ovaj lagani cheesecake), isto sam napravila i s jagodama, i stvarno je ispao fino, možda i bolje jer jagode nemaju nikakve koštice. Međutim, ispao je malo kiselkasti, pa sam ga išla iskombinirati s nečim slađim i završila s ovim kockama. Kao što ćete vidjeti u receptu, ovdje navedena količina je dostatna za ovaj desert, ali predlažem vam da napravite duplu količinu i u sljedećih par dana uživate u ovom finom pekmezu. U tom slučaju dodajte jagodama 1-2 datulje ili drugi zaslađivač po želji.

Ove kocke su prava ljetna poslastica u kojoj možete uživati bez ikakve grižnje savjesti – s obzirom na sastav možete ih jesti i kao doručak ili užinu. Nema kuhanja, nema pečenja, nema puno gnjavaže. Samo zdrave namirnice i blender (a može i štapni mikser).

IMG_7594res

SIROVE KOCKE S JAGODAMA I KREMOM OD KOKOSA I BADEMA

– 15-ak kockica –

Vrijeme pripreme: 40 minuta (uključuje vrijeme čekanja izrade sirovog pekmeza)

Sastojci:

Prvi (donji) sloj (podloga)

110 g zobenih pahuljica, samljevenih

2 žlice (17g) chia sjemenki

2 žlice (15g) kokosovog ulja (na sobnoj temperaturi)

70 g grožđica (ili datulja, radila sam u obje varijante; ako koristite suhe datulje potrebno je malo vode za namakanje)

2 žlice bademovog mlijeka (možete zamijeniti s drugim mlijekom koje koristite)

 

Drugi sloj (pekmez)*

150g svježih jagoda (opranih i očišćenih)**

2 žlice (17g) chia sjemenki

*možete koristiti i klasični pekmez od jagoda

**ako su jagode bezukusne, dodajte 1-2 datulje ili 1 žlicu meda ili javorovog sirupa

 

Treći sloj (krema)

90g mljevenih badema

20g ribanog kokosa

80 ml bademovog mlijeka (možete zamijeniti s drugim mlijekom koje koristite)*

1 žlica meda (u veganskoj varijanti zamijenite javorovim sirupom, sirupom od datulja ili drugim zaslađivačem po želji)

* pravila sam i varijantu s manje mlijeka (60ml), zbog čega je krema postala gušća. Ako vam se dogodi da je pregusta, razvaljajte ju u sloju od cca 5 mm (v. korak 5. u uputama za pripremu)

 

Priprema:

1. Prvo napravite pekmez od jagoda. Operite i očistite jagode, ako su veće narežite ih na polovice, dodajte chia sjemenke (i zaslađivač ako koristite) i sve krako izblendajte. Stavite u frižider dok pripremate ostatak deserta. Pekmezu treba minimalno 30 minuta, pa je praktično ako ga napravite ranije.

2. Mali kalup ili plastičnu posudu (cca. 15×20 cm) obložite bakpapirom. Od svih navedenih sastojaka za prvi sloj napravite podlogu. Jednostavno sve ubacite u blender i blendajte dok se ne usitni, poveže i oblikuje u kuglu. “Tijesto” će biti ljepljivo. Rukama ga utisnite u posudu i stavite u zamrzivač na 15 minuta.

3.  Nakon 15 minuta izvadite posudu van, rasporedite pekmez preko podloge i vratite u zamrzivač na još 10 minuta.

4. Napravite treći sloj, odnosno kremu, tako da žlicom/kuhačom pomiješate mljevene bademe, kokos, mlijeko i med (ili drugi zaslađivač). Ako želite da krema bude glatkija, u blenderu sameljite sve sastojke zajedno.

5. (nakon 10 minuta) Izvadite posudu iz zamrzivača i kremu rasporedite preko drugog pekmeza od jagoda (on se još nije do kraja stvrdnuo). Ako ćete kocke odmah služiti, vratite posudu u zamrzivač na 5 minuta da se sve lijepo spoji, a zatim izvadite, narežite i uživajte. Ako ćete ih tek kasnije jesti, ostavite ih u zamrzivaču pa izvadite tek 5-10 minuta prije posluživanja.

(ako stavite manje mlijeka, ili vam se učini da je krema pregusta i da ju ne možete razmazati, razvaljajte ju između dva sloja bakpapira i zatim pažljivo polegnite preko pekmeza).

Što se ne pojede, vratite u zamrzivač. Izvadite 5-10 minuta prije rezanja i posluživanja. Ako režete smrznuto, mogu se odlamati mali komadići podloge.

Print Friendly, PDF & Email

6 Responses

    • Iva
      Puno ti hvala, Ingrid! :) malo mi je bilo teško precizno opisati cijeli postupak i trajanje pojedinih faza, ali nema razloga da nešto ne uspije - samo se može dogoditi da budu premalo ili previše zaleđene, a to se lako riješi ;)
  1. Jasmina
    Treba li chia sjemenke prije namočiti? I mogu li umjesto ribanog kokosa koristiti kokosovo brašno?
    • Iva@culinary postcards
      Jasmina,za pekmez da (zajedno s jagodama, kad vec sve zblendas), a za podlogu ne jer ce se smiksati s ostalim i napraviti svoje dok stoji.. sto se kokosa tice -mislis li na pravo brasno ili mrvice? Uvijek ta jezicna konfuzija s kokosom :) ovdje sam koristila riibani kokos, onaj koji imas za kupit u muller, DMU, Sparu..u koji se valjaju cupavci ;) ne znam kako bi bilo s pravim brasno, mislim da ne bi bilo kremasto, vise suho jer bi popilo tekucinu.. Javi kako je ispalo! :)
      • Jasmina
        Hvala! :-) Malo sam se izmučila s miksanjem jer mi je podloga bila dosta suha. Dodala sam dosta bademovog mlijeka, pa je na kraju ispalo dobro. Kocke su jako fine. :-) Inače, ovaj vikend bih mogla nazvati Ivinim vikendom. Radila sam i punjene srdele koje su me oduševile, a jutros sam heljdinu kremu koju jako često jedem za doručak koristila kao punjenje za palačinke s jagodama... :-) Hvala ti na idejama i tome što ih dijeliš s nama! ;-)
  2. iva@culinary postcards
    Jasmina, jako si me razveselila s ovim komentarom. U tome i je smisao bloga, I stvarno sam sretna kad vidim da isprobavate recepte, da ste zadovoljni s njima i da im se vraćate! :) Hvala ti! vidiš, dobro da si mi rekla za podlogu, pripazit ću sljedeći put kad ću ih pripremati pa zapisati ako možda treba ipak više tekućine. Najvažnije da su ti bile fine! :)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)