Autom po Francuskoj – Otkrivena Provansa (II dio)

objavljeno u: putovanja, restorani | 0

Kad ga promatrate iz daljine, mogli biste reći da je Saint Paul de Vence lijep kao i mnoga druga mjesta u okolici. Stare zidine iz 14/16st, lijepo crkveno zvono, kamene kuće i mediteranska vegetacija (masline, vinova loza itd.)..ali sa svojom poviješću i umjetnošću koja se tamo skriva, i nekim jako slatkim skrivenim mjestima, Saint-Paul de Vence postaje jedno posebno mjesto.

Pogled na Saint Paul de Vence s našeg prozora
Pogled na Saint Paul de Vence s našeg prozora

Smješten pola sata vožnje autom od Nice (još uvijek u regiji Azurna obala), ali povučen u brežuljcima, zbog čega je puno bliži Provansi, ne samo geografski nego i svojim krajolikom.
Prije druge polovine 20. st, samo je lokalno stanovništvo znalo za St Paul. Bilo je to jednostavno francusko selo, prije nego su glumci, glumice i druge poznate javne osobe počele tu dolaziti povodom kanskog filmskog festivala, tijekom 50-ih i 60-ih godina. Mnogi poznati slikari i drugi umjetnici odabrali su St paul za život, kao Chagall, Picasso ili Braque. Od tada, St Paul se razvio u popularno odredište, ali, na sreću, i dalje možete uživati u njegovim netaknutim kutcima.

acf1cc_93c496c4ad4985754ec2bcdc27dda0fb

Ne tako tipično, jedna od najpoznatijih stvari koju morate vidjeti u St Paulu je restoran La Colombe d’Or (Zlatna grlica). Ono po čemu je restoran poznat je ostavština slikara koji su u njemu često obitavali i jela koja su tamo pojeli, plaćali svojim slikama. Upravo zbog toga Zlatna grlica danas ima jednu od najbogatijih privatnih kolekcija slika u Francuskoj (Matisse, Chagall, Picasso, Braque, Léger, Folon, itd.). Nismo vidjeli restoran (iznutra) i jeli jer nismo na vrijeme napravili rezervaciju (koja je potrebna nekih 6 mjeseci ranije!). Nemojte mi ništa govoriti, ne mogu to zaboraviti.

acf1cc_31e86e520d185ed137bf4f31d76bd11e

acf1cc_47361015a3374fa673e38dc990f7f7b4

Na sreću, jako smo lijepo jeli na glavnom starom trgu, u restoranu Le Tilleul. Za svaku preporuku!

Slalata od mahuna s gljivama, kozjim sirom, medom I pinjolima
Slalata od mahuna s gljivama, kozjim sirom, medom I pinjolima
Vrlo primamljivi tartarski biftek (Ipak ga nisam mogla probati)
Vrlo primamljivi tartarski biftek (Ipak ga nisam mogla probati)

Cijelo selo ispunjeno je tim umjetničkim duhom, pršti s malim galerijama i radovima malih umjetnika koji prodaju svoja djela na skoro svakom uglu. Također vrijedna posjeta je kapelica iz 17. st. koja je pretvorena u muzej, i koju je preuredio belgijski umjetnik J.-M. Folon, koji je za života često posjećivao St Paul.

acf1cc_86b328621125bc14cd16b8bc429b8f79

acf1cc_ec9f0d9bde4f83d206b3d29fd9325353

Ali ako želite osjetiti pravo umjetničko iskustvo, posjetite Fundaciju Maeght, koja je prepuna skulptura, crteža i slika umjetnika iz 20. st. (Bonnard, Braque, Chagall, Giacometti, Léger, Miró, …) i umjetnika moderne umjetnosti (Adami, Calzolari, Del Re, Kelly, Monory, Oh Sufan, Takis,…). Muzej je baš prave veličine, onako srednje velik, pa ga možete proći laganim tempom u dva sata, i pritom se nećete iscrpiti. Tomu pomaže i prekrasni vrt koji je u sklopu muzeja.

Miróva žaba u vrtu Fundacije Maeght
Miróva žaba u vrtu Fundacije Maeght

A ako vam je draže, samo sjednite na čašu vina i gledajte ekipu iz sela u igri petanque-a. To je vrsta kuglanja koja potječe iz Provanse, a specifična je po teškim metalnim loptama. Odmah me podsjetilo na boćanje, koje se mnogo igra u Istri i Dalmaciji, kao i Italiji (bocce) Čini se da Mediteranci imaju mnogo više sličnosti od dobre hrane i dobrog vina 😉

Teške misli nad petanque-om ;)
Teške misli nad petanque-om 😉

 

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)