Restoran “One”

objavljeno u: putovanja, restorani | 0

Volim zračne luke. Volim i željezničke kolodvore. Ima nešto nostalgično u njima, barem u manjim gradovima i mjestima. Međutim, dok stojite na kölnskom glavnom kolodvoru, osjećate se kao na pariškom Charles de Gaulleu ili londonskom Heathrowu. Željeznička infrastruktura i mreža željezničkih linija u Njemačkoj je toliko razvijena da se pitate što će tim ljudima uopće auti. U deset minuta će se na desetak perona izmijeniti oko 50-60 vlakova, koji povezuju Köln sa svim dijelovima Njemačke, ali i susjednim državama.

Stajala sam tako na kolodvoru u Kölnu i nisam znala gdje idem jer je to bilo muževo iznenađenje za rođendan. Nije mi bilo jasno zašto uopće trošimo vrijeme na putovanje vlakom i odlazak iz KÖlna kad smo tu ionako došli na samo dva dana. Kad sam stigla na odredište, bilo mi je jasno.

Samo sat i pol vožnje vlakom (uz dva presjedanja) i stigli smo u Nizozemsku! Došli smo u mali gradić Roermond, za koji nisam nikad čula, i koji, ruku na srce, nije po ničem posebno poznat. Međutim, u ovom se gradiću skrio jedan jako lijepi restoran, koji je bio vrijedan posjeta. Da ne bismo kvarili dobru tradiciju, počastili smo se kako priliči.

Restoran One otvorio je prije osam godina simpatični entuzijastični chef Edwin Soumang sa svojom suprugom Bethany DeLong. Samo par godina nakon otvaranja, restoran je dobio svoju prvu Michelin zvjezdicu. Prije dvije godine preselio je u novi prostor, koji mu je 2013. donio nominaciju za restoran s najboljim dizajnom u Nizozemskoj (” Best restaurant design“). Naime, moderna kuhinja u kojoj Edwin i njegov mladi tim kuhara spajaju domaće namirnice sa svjetskim okusima (vrlo često onima iz azijskih kuhinja), izvrsno se uklopila u prostor stare tvorničke hale. Stari zidovi pošarani grafitima, visoke staklene stijene, čiste boje i linije namještaja, i danju stvaraju sjajan ugođaj. Da ne duljim, ostavljam vas da uživate u kreacijama ovih talentiranih dragih ljudi i inspirirate se za svoje sljedeće kulinarske poduhvate… ili možda one putničke 😉

Poppadom crackers with wasabi cream for welcome.
Za dobrodošlicu – Poppadom krekeri s kremom od wasabija.

 

Još jedna dobrodošlica uz fenomenalni sladoled od piccalilija

 

And then one more - hearty soup with dumplings.
I još samo jedna za dobrodošlicu – juha s knedlicama.

 

My appetizer: Duck breast and liver with chicory, tangerine, balsamic. This might be the best meal I've had there!
Moje predjelo: Pačja prsa I jetra, s cikorijom, mandarinom, balzamičnim octom. Ovo bi moglo biti najbolje jelo tog dana!

IMG_4510corr

 

 

His appetizer: Tartar with pickled vegetables, cress, sweet and sour granite. One of two most beautiful plates.
Njegovo predjelo: Tartarski biftek s ukiseljenim povrćem, kresom, i slatko-kiselom granitom. Jedan od najljepših tanjura.

 

IMG_4522corr
Moje glavno jelo: lakirane goveđe brizle, s glaziranom mrkvom, paprati I shiitake gljivama.
IMG_4524corr
Moje glavno jelo, drugi dio: goveđi obrazi s karfiolom. Mekani kao putar.

 

His main: prawn and pork belly in green curry coconut, mango, wild rice. Splendid!
NJeovo glavno jelo: Kozice i carsko meso u zelenom curryiju s kokosom, mangom i divljom rižom. Izvrsno!

 

IMG_4546corr
Njegov desert: Souffle od crvene naranče sa sladoledom od palačinke i javorovim sirupom.

 

IMG_4540corr
Moj desert: Rum baba sa sladoledom od karameliziranih jabuka i cimeta. Fino, jako fino.

 

Mogu li još samo nešto dodati? 🙂 Uz ovu gozbu smo pili fenomenalna vina – vinska karta je iznenađujuće šarolika i dinamična. Pili smo francusko, libanonsko i američko vino – moj apsolutni favorit, koji ujedno stavlja i točku na kraj ove priče je rizling iz SAD-a (Washington state), Kung Fu Girl, 2008.

 

Restaurant One

ECI 17, 6041 MA Roermond

http://www.restaurantone.nl/

https://www.facebook.com/RestaurantOne

Print Friendly, PDF & Email

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)